Het Wortelchakra

Het Wortelchakra

Het wortelchakra wordt ook wel basis chakra genoemd. Het is gelegen aan de basis van je wervelkolom. Het bevindt zich bij het stuitje, in de bekkenbodem tussen de anus en de vagina. Het staat voor onze verbinding met de aarde. De kleur die bij dit chakra hoort is rood.

Ontwikkeling:

Het basis chakra ontwikkelt zich in de vroegste babymaanden op een gezonde manier, als we genoeg liefde, eten, drinken, aandacht en veiligheid krijgen.

Wortelchakra in balans

Als dit chakra gezond is ontwikkeld zorgt het er op latere leeftijd voor dat we met beide benen op de grond staan, ons stabiel en zelfverzekerd voelen en het idee hebben dat we de wereld aankunnen.

Wortelchakra uit balans

Als dit chakra uit balans is leidt dat mogelijk tot angst of rusteloosheid. Het kan ervoor zorgen dat we niet voldoende voor ons zelf zorgen, wat zich uit in overgewicht of ondergewicht. En het niet goed kunnen stellen van grenzen. Ook kun je spijsverteringsklachten hebben, of vaak ziek zijn.

Oefeningen

Wat je zelf kunt doen om je basis chakra weer in balans te krijgen is om in actie te komen. Te gaan dansen, of wandelen, of sporten. Je kunt je aarden, door (met blote voeten) op de aarde te lopen. Ook kun je jezelf lichamelijk verwennen, zoals een massage of een saunabezoek of tijd nemen voor een uitgebreide douche of ligbad.

Muladhara

De Sanskrietnaam voor de wortel chakra is Muladhara.

Het basis- of wortelchakra

Basis chakra ofwel Muladhara

Bekijk ook de andere chakra’s

Reacties zijn gesloten.