Het Hartchakra

Het Hartchakra

Het Hartchakra is ook wel het Centrum van Liefde.

Dit chakra is gelegen in het hartgebied, in het midden van de borstkas.

Het hartchakra is het middelste chakra van de 7 chakra’s en verbindt de meer aardse onderste drie chakra’s met de spirituele drie hoger gelegen chakra’s.

De bijbehorende kleur is groen.

 

Ontwikkeling:

Je hartchakra komt tot ontwikkeling tussen het vierde en het zevende levensjaar, als je oog kunt hebben voor de mensen om je heen.

Dit chakra staat voor liefde, compassie, verbinding en empathie.

 

In balans:

Als je hartchakra in evenwicht is ben je een liefhebbend wezen, die zowel van zichzelf als van anderen kan houden. Je kunt gezonde relaties aangaan.

 

Uit balans:

Als je geraakt bent door b.v. verraad, echtscheiding, rouw, afwijzing of een liefdeloze omgeving kan je hartchakra uit balans zijn. Dat kan zich uiten in een slecht afweersysteem, astma, ademhalingsmoeilijkheden of spanning in de schouders.

Een overactief hartchakra kan leiden tot jaloezie, veeleisendheid, slecht grenzen kunnen stellen. Een inactief hartchakra kan angst voor intimiteit, narcisme en intolerantie veroorzaken.

 

Zelf doen

Om het evenwicht in je hartchakra te herstellen kun je ademhalingsoefeningen doen. Wandelingen in de natuur, waarbij je je bewust ook verbindt met de kleur groen van het hartchakra kan ook goed helpen. Je kunt tevens een liefdesbrief aan jezelf schrijven, waarin je jezelf op het hart drukt dat je het waard bent om van te houden.

 

De Sanskrietnaam voor het Hartchakra is Anahata.

Het Hartchakra

Hartchakra

 

Reacties zijn gesloten.